De Stichting tot behoud van de loodsbotter Texelstroom

Sinds 1999 is de historische botter uit 1906 eigendom van de Stichting Behoud Loodsvaartuig Texelstroom. De restauratie van het schip is tot stand gekomen door Scheepswerven Texdok v/h Hans Boom te Texel, Vooruit te Zaandam, timmerbedrijf Zwaluw uit Broek op Langedijk, Orij Electronics Oudeschild, Zeilmakerij de Vries Muiden, Ventis Scheepstimmerwerken Enkhuizen en later Vader en Zoon Vermeer te Krimpen aan de IJssel, aangestuurd door het Stichtingsbestuur, en ter zijde bijgestaan door een groep vrijwilligers.

Daarnaast gaven (Texelse) bedrijven, fondsen, sponsors en donateurs steun aan de Texelstroom. Genoemd en geroemd worden Loodswezen district Rijnmond en Pieter Blussé van Oud-Alblas. 1 Januari 2003 kreeg het schip haar Certificaat van Deugdelijkheid voor de Nederlandse Kustwateren.

Sindsdien is het streven van de stichting¬† om de botter “in levendige vaart” te houden met respect voor het historische karakter van het schip. Tevens zullen zij waar mogelijk, Texelse doelen en projecten ondersteunen door de loodsbotter Texelstroom ter beschikking te stellen.
De middelen voortkomend uit bijdragen van sponsoren, opbrengsten uit het varen en de overnachtingen zijn daarbij onmisbaar, gelijk onze vrijwilligers.