12/13 maart: eerste bruinvistocht

DSC_0656_resultaatMet Maaike vd Knaap, Joke Versluis en René Pop

Om 11.45 koffie met instructies. We hebben er allemaal zin in. Superzonnig weer en windje 3 uit het oosten. Het plan is om in de golfluwte van het strand van Huisduinen voor anker te gaan. De bruinvissen moeten daar, in het Schulpengat, te zien zijn.

De wind brengt ons in één streep naar de Lange Jaap. Onderweg zien we dat het Zilvervisje, het bootje dat de onderzoekers van IMARES gebruiken voor bruinvisobservaties, ankerop gaat. Dat is een slecht teken. Dat doen ze allen maar als er niets te zien is.

En wij zien ook niets, behalve vogels en zeehonden. Voor de kust van Huisduinen blijkt het moeilijk om op het zeil naar een goed ankerplekkie te komen. Als ook nog eens de wind wegvalt en een overstagmanoevre er niet meer in zit besluit ik om de motor te starten. Die loopt meteen, maar begint na een kwartiertje te haperen om daarna helemaal uit te vallen. Toch maar zeilen, overstag en op het zeil naar het strand. Daar vastgevaren (per ongeluk, steil oplopende zandbank) en geankerd. Inmiddels was duidelijk wat er met de motor aan de hand was. Ik was vergeten om de retourleiding weer in de tankdop te stoppen. De motor had dus alle diesel in het ruim gepompt. Stomme schipper!

René wist raad. Een kennis van hem kon wel een jerrycan diesel naar het strand brengen. Een half uur later staat de jerrycan op ons te wachten en kan René in waadbroek naar het strand. Alleen, het zwin voor het strand was veel te diep. gelukkig had ik een opblaaskano aan boord. In die kano heeft René de jerrycan opgehaald. Eén golfje te veel: natte trui..

DSC_0662_resultaatToen de diesel eenmaal aan boord was konden we ontspannen wachten op de kentering. De boot kwam eerder vlot dan we verwachtten. Bij zonsondergang, toen de bonenschotel op was konden we opruimen en ankerop. De vloed en de Farymann brachten ons veilig naar Oudeschild.

De avond was wel koud. De volgende keer geen jutter en beerenburg, maar liters thee voor de bemanning..

 

 

 

Foto’s van Maaike: